Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα διαδικτυκά ονόματα ή ηλεκτρονικές διευθύνσεις (domain names) είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο οφειλόμενο αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα ο νομικός κόσμος γνώριζε την επωνυμία, το εμπορικό σήμα και τον διακριτικό τίτλο. Τώρα αντιμετωπίζει ένα επιπλέον αγαθό, που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον χώρο του ίντερνετ: Τα domain names.

Domain name είναι η λεκτική απόδοση μιας αριθμητικής συστοιχίας που καθορίζει την ταυτότητα του κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή την ώρα που συνδέεται στον παγκόσμιο ιστό μέσω κάποιου παρόχου. Επειδή η αριθμητική συστοιχία είναι δύσκολο να απομνημονευθεί, την συνδέουμε με την γραμματική της απόδοση σε μία ή περισσότερες λέξεις. Αυτή η λέξη είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση που πληκτρολογούμε στον πλοηγό μας για να επισκεφτούμε την αντίστοιχη ιστοσελίδα. 

Το όνομα αυτό που χρησιμοποιείται ως ηλεκτρονική διεύθυνση λοιπόν δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ούτε αρρύθμιστο από τον νόμο. Είναι η ηλεκτρονική εμπορική μας επωνυμία, το ηλεκτρονικό εμπορικό σήμα της επιχείρησής μας. Στην Ελλάδα αρμόδια αρχή για την απόδοση και λειτουργία των domain names με κατάληξη .gr είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ( Ε.Ε.Τ.Τ.). H EETT έχει εκδώσει κανονισμούς και οδηγίες για την λειτουργία των Καταχωρητών και την διαδικασία καταχώρησης ενός domain name. 

Πέραν της ΕΕΤΤ όμως τα τελευταία χρόνια οι διαφορές που προκύπτουν από την χρήση των domain names στην Ελλάδα, επιλύονται και από τα πολιτικά δικαστήρια με Ασφαλιστικά Μέτρα ή τακτικές αγωγές. Στο καθεστώς νομικής πολυπλοκότητας γύρω από το θέμα των domain names η απάντηση βρίσκεται στην σωστή νομική υποστήριξη. 

Το πρώτο βήμα για την αποφυγή επιπλοκών στα domain names είναι η ορθή καταχώρησή τους σε αντιστοιχία με την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του επιχειρηματία. Και βέβαια όταν το νομικό ζήτημα έχει ήδη ανακύψει δικαστικά ή εξώδικα, είναι αναγκαία η ορθή νομική εκτίμηση της κατάστασης με βάση την σχηματισθείσα μέχρι πρόσφατα νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Και πάλι γνώμονας είναι το συμφέρον του πελάτη-επιχειρηματία, ώστε είτε να αποφύγει έναν άσκοπο, πολύχρονο και πολυδάπανο δικαστικό αγώνα, είτε να επιτύχει την ευμενέστερη και δικαιότερη δικαστική απόφαση.
 

Επκοινωνία

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 40

Τηλέφωνο: 210 33 88 528

Email: info@spiropoulou.com