Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κινδυνεύουμε από την συμπεριφορά των άλλων στο ίντερνετ;

Όχι περισσότερο από όσο κινδυνεύουμε και εκτός ίντερνετ. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας τρομάζει; Η ευκολία με την οποία οποιοσδήποτε πλέον, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις, μπορεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ή ένα blog, όπου μπορεί να γράφει και να δημοσιεύει ελεύθερα ό,τι θέλει, ενδεχομένως εις βάρος του καθενός από εμάς.

Μπορούμε να αντιδράσουμε, αν δούμε να μας εξυβρίζουν ανώνυμα στο διαδίκτυο ή αν δούμε δημοσιευμένες φωτογραφίες μας; Και βέβαια ναι. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποθηκεύσουμε τις πληροφορίες, ή να τις εκτυπώσουμε ώστε να έχουμε αποδείξεις. Αμέσως μετά οι επιλογές μας είναι δύο: πρώτον, να ειδοποιήσουμε τον διαχειριστή της ιστοσελίδας, ότι το περιεχόμενο που φιλοξενεί είναι παράνομο και πρέπει να το κατεβάσει, και δεύτερον, να απευθυνθούμε στην αστυνομία.

Τα επώνυμα και μεγάλα site στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιλαμβάνουν όρους χρήσης με τους οποίους διευκρινίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνει κανείς στις σελίδες τους. Επίσης έχουν ειδική διεύθυνση για καταγγελίες τέτοιου είδους, ώστε να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο αμέσως μόλις ειδοποιηθούν σχετικά.

Αν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δράστης, μπορούμε να υποβάλουμε άμεσα μήνυση εναντίον του και η υπόθεση θα πάρει την δικαστική οδό. Σε αυτήν την περίπτωση το μέσο με το οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα, δηλαδή το ίντερνετ, δεν παίζει κανένα ρόλο. Αν όμως δεν γνωρίζουμε τον δράστη, τότε πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και να ξετυλίξουμε την άκρη του νήματος. Ανωνυμία στο ίντερνετ δεν υπάρχει, με την έννοια, ότι όλοι οι χρήστες που συνδέονται, αφήνουν την ηεκτρονική διεύθυνσή από την οποία συνδεθήκανε ως ίχνος στους εξυπηρετητές του τηλεπικοινωνιακού παρόχου που χρησιμοποίησαν. Αυτό το ίχνος ακολουθούμενο μας οδηγεί σχεδόν πάντα στον υπαίτιο. Και από εκεί και πέρα η υπόθεση και πάλι θα πάρει την δικαστική οδό.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η επικοινωνία με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας είναι σημαντική, διότι ο νόμος ορίζει, ότι ο πάροχος φιλοξενίας διαδικτυακού περιεχομένου δεν έχει την υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης του παράνομου περιεχομένου. Δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένος να ελέγχει διαρκώς το περιεχόμενό του, γιατί αυτό είναι τεχνικά και λογικά αδύνατον. Όμως είναι υποχρεωμένος να αφαιρέσει το παράνομο περιεχόμενο αμέσως μόλις το αντιληφθεί ή ειδοποιηθεί σχετικά. Αυτό σημαίνει, ότι αν ο διαχειριστής της ιστοσελίδας που έχει δημοσιευθεί το προσβλητικό περιεχόμενο αρνηθεί να το αφαιρέσει, τότε έχετε δικαίωμα να στραφείτε και εναντίον του. Και οι πάροχοι το γνωρίζουν αυτό.

Με δυο λόγια: Οποιοσδήποτε μπορεί να μας βλάψει μέσα και έξω από το ίντερνετ, αν είναι κακόβουλος. Ούτε μέσα στο ίντερνετ όμως, ούτε και εκτός αυτού μπορεί να μείνει ες αεί ανώνυμος ή ατιμώρητος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πολίτης" τον Ιανουάριο του 2008




 

Επκοινωνία

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 40

Τηλέφωνο: 210 33 88 528

Email: info@spiropoulou.com